Zła dieta związana z 14 milionami przypadków cukrzycy typu 2 na całym świecie, sugeruje badanie

Zarejestruj się, aby otrzymywać pełne podsumowanie wszystkich najlepszych opinii tygodnia w naszym e-mailu Voices Dispatches

Zapisz się do naszego bezpłatnego cotygodniowego biuletynu Voices

Naukowcy szacują, że zła dieta przyczyniła się do ponad 14,1 miliona przypadków cukrzycy typu 2 w 2018 roku.

Badanie sugeruje, że stanowi to ponad 70% nowych diagnoz na całym świecie.

Analiza, w której przeanalizowano dane z lat 1990 i 2018, zapewnia wgląd w to, które czynniki dietetyczne wpływają na obciążenie cukrzycą typu 2 w poszczególnych regionach świata.

Odkrycia opierają się na modelu badawczym spożycia żywności w 184 krajach, opracowanym przez naukowców z Friedman School of Nutrition Science and Policy na Uniwersytecie Tufts w Ameryce.

Te nowe odkrycia ujawniają kluczowe obszary, w których należy skupić się na poziomie krajowym i globalnym, aby poprawić odżywianie i zmniejszyć niszczycielskie obciążenia związane z cukrzycą

Profesor Dariusz Mozaffarian, Szkoła Friedmana

Naukowcy sugerują, że spośród 11 branych pod uwagę czynników dietetycznych trzy miały duży wpływ na rosnącą globalną częstość występowania cukrzycy typu 2.

Były to niewystarczające spożycie pełnych ziaren, takich jak owies i pełnoziarnista pszenica, nadmiar rafinowanego ryżu i pszenicy oraz nadmierne spożycie przetworzonego mięsa.

Według ustaleń czynniki takie jak picie zbyt dużej ilości soków owocowych i spożywanie niewystarczającej ilości nieskrobiowych warzyw, orzechów lub nasion miały mniejszy wpływ na nowe przypadki choroby.

Starszy autor Dariush Mozaffarian, który jest profesorem Jean Mayer ds. żywienia i dziekanem ds. polityki w Friedman School, powiedział: „Nasze badanie sugeruje, że niska jakość węglowodanów jest wiodącym czynnikiem powodującym cukrzycę typu 2 przypisywaną diecie na całym świecie, z istotnymi różnicami w poszczególnych krajach i nadgodziny.

„Te nowe odkrycia ujawniają kluczowe obszary, w których należy skupić się na poziomie krajowym i globalnym, aby poprawić odżywianie i zmniejszyć niszczycielskie obciążenia związane z cukrzycą”.

Cukrzyca typu 2 charakteryzuje się opornością komórek organizmu na działanie insuliny.

Spośród 184 krajów objętych badaniem Nature Medicine, wszystkie odnotowały wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 w latach 1990-2018.

Naukowcy oparli swój model na informacjach z Global Dietary Database (trwający globalny projekt mający na celu gromadzenie danych na temat spożycia głównych pokarmów) wraz z danymi populacyjnymi z wielu źródeł, globalnymi szacunkami zachorowalności na cukrzycę typu 2 oraz danymi na temat wpływu wyborów żywieniowych na ludzi życia z otyłością i cukrzycą typu 2.

Analiza wykazała, że ​​zła dieta jest przyczyną większego odsetka całkowitej częstości występowania cukrzycy typu 2 u mężczyzn niż u kobiet, u młodszych i starszych dorosłych oraz u mieszkańców miast i wsi na poziomie globalnym.

W Europie Środkowo-Wschodniej i Azji Środkowej, szczególnie w Polsce i Rosji, gdzie dieta jest bogata w czerwone mięso, przetworzone mięso i ziemniaki, odnotowano największą liczbę przypadków cukrzycy typu 2 związanych z dietą.

Częstość występowania była również wysoka w Ameryce Łacińskiej i na Karaibach, zwłaszcza w Kolumbii i Meksyku, co przypisywano wysokiemu spożyciu słodkich napojów, przetworzonego mięsa i niskiemu spożyciu produktów pełnoziarnistych.

Regiony, w których dieta miała mniejszy wpływ na przypadki cukrzycy typu 2, obejmowały Azję Południową i Afrykę Subsaharyjską.

Największy wzrost zachorowań na cukrzycę typu 2 z powodu złej diety w latach 1990-2018 zaobserwowano jednak w Afryce Subsaharyjskiej.

Pierwsza autorka Meghan O’Hearn, która przeprowadziła te badania jako doktorantka w Friedman School, powiedziała: „Pozostawiona bez kontroli i z przewidywanym tylko wzrostem zachorowalności, cukrzyca typu 2 będzie nadal wpływać na zdrowie populacji, produktywność ekonomiczną, wydajność systemu opieki zdrowotnej i napędzają nierówności zdrowotne na całym świecie.

„Te odkrycia mogą pomóc w ustaleniu priorytetów żywieniowych dla klinicystów, decydentów i podmiotów z sektora prywatnego, ponieważ zachęcają do zdrowszych wyborów żywieniowych, które dotyczą tej globalnej epidemii”.

Podobne wpisy

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *